Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

Тема у розділі 'Добровольці в інших формуваннях', створена користувачем siromanets, 26 гру 2008.

  1. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Українці, виховані на традиціях боротьби за державність у 1917-1920рр., усвідомлювали: поряд з іншими причинами саме відсутність добре навченої національної армії призвела до того, що українці не зберегли власну державність і усвідомлювали, що лише при виникненні нового воєнного конфлікту в Европі можлива актуалізація українського питання. Обов'язковою передумовою відновлення української державності було створення з допомогою зовнішніх чинників власної національної збройної сили, що гарантувала б цю державність, при цьому укр.політики розраховували в основному на власні сили, а іноземну військову допомогу використати лише як засіб для досягнення мети. Іншого зовнішньополітичного чиннику у вирішенні цього питання крім Німеччини в українців на той час не існувало.
    На лютий 1938р. щойно створене Верховне командування Вермахту (OKW) налагодило зв'язки з представниками нацменшини Польщі та СССР, для того щоб у відповідний момент підтримати акції згаданих меншин проти цих країн. Встановлення зв'язку з ОУН за дорученням OKW взяв на себе шеф управління німецької розвідки і контррозвідки (абверу) адмірал Вільгельм Канаріс (http://ru.wikipedia.org/wiki/Канарис,_Вильгельм_Франц), який "особисто знав і цінував" Євгена Коновальця (http://uk.wikipedia.org/wiki/Коновалець_Євген).

    [Андрій Боляновський. "Українські військові формування в збройних силах Німеччини (1939 - 1945)" Львівський національний університет ім. Івана Франка; Канадський інститут українських студій Альбертського університету. - Львів: 2003. - 686 с.]

    далі буде...
     
    2 користувачам це сподобалось.
  2. Цікаві лоти

    1. Диаметр 25 мм, фото на листе в клетку для масштаба Описание: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0...
      250 грн.
    2. Диаметр 23 мм, пластмасса, металлизированное покрытие, металлическое ушко Фото на листе в клетку для...
      100 грн.
    3. Німецькі гудзики на кепі/пілотку (маленькі). Нулячі!
      600 грн.
    4. 26 штук цинк.Міцні.
      60 грн.
    5. На першій пише FS 42 На другій A & S 42,в зимовій окрасі
      40 грн.
  3. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    В 1938р. проведено старшинський вишкіл для членів військової референтури ОУН у селищі Saubersdorf за 50км від Відня, а в грудні того самого року - над озером Himsee у Баварії. Місця їх підготовки суворо законспірували й вони не підтримували жодних зв'язків із зовнішнім світом - за вийнятком того, що їх підтримували Р.Сушко (http://uk.wikipedia.org/wiki/Роман_Сушко) і В.Курманович. Один з учасників вишколу Євген Гутович згадував про вишкіл, яким керував генерал-лейтенант Теодор Ендрес (Endres): "Вишкіл поставлений був на дуже високому рівні. Крім звичайних теоретичних викладів, відбували ми теренові вправи і часто їздили на різні показові маневри регулярної німецької армії... Нас самих представляли тоді як групу студентів з різних країн...Наука тривала шість місяців..."
    На початку липня 1939р. шеф абверу отримав від свого керівництва дозвіл створити Український Легіон (УВ). Його формування доручено Е.Лагузену, а статус визначено як "Спеціальний загін особливого застосування". Після цього Лагузен зустрівся з Р.Ярим [відповідав за зв'язки ОУН з німецькими військовими колами] через якого мав отримати основний контингент для майбутнього легіону. За його сприяння до таборів інтернованих карпатських січовиків прибув німецький консул, за посередництвом якого було відібрано 150 добровольців, яких відправили в Альпи до табору Кріппенау в околицях Dachstein на висоті 1600м.

    далі буде...
     
    5 користувачам це сподобалось.
  4. Meldekopf

    Meldekopf Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    1.703
    Адреса:
    Россия
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    Несколько фотографий по теме. Взяты с украинского сайта.
     

    Images:

    bbh1.jpg
    bbh2.jpg
    bbh3.jpg
    patch3BBH.jpg
    3 користувачам це сподобалось.
  5. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    документи...
     

    Images:

    21.jpg
    1 людині також подобається це.
  6. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    На спільних нарадах Лагузена з Р.Сушком 13 червня - 3 липня передбачено, що майбутній УЛ стане базою для організації повстання в Західній Україні. Крім того, планувалося утворення партизанських груп для підтримки дій УЛ й забезпечення успіху повстання.
    Основне військове навчання підстаршин і старшин відбулося в Зауберсдорфі в Австрії, Найссе у Верхній Сілезії, Кім у Баварії, та Бреслау. Табір в Dachstein замасковано під курси спортивних тренувань для гірських фермерів, де пройли підготовку близько 250 українців.
    Інших 300 інтернованих карпатських січовиків перевезено на 6-ти місячні старшинські курси в Гімзее, де й розпочато формування другого куреня УЛ.
    Підготовка легіонерів велась багатосторонньо: вивчались правила суворої дисципліни й порядку, партизанські методи боротьби, курс топографії і поводження зі зброєю, організацію диверсій, техніку нападу на поліційні дільниці тамінування автошляхів і залізниць. Крім цього був вишкіл з українознавства, а також легкоатлетичні вправи. Три чоти 2-го куреня УЛ займалися спеціальною десантною підготовкою. Їх вояки отримали на озброєння автомати найновішого зразка "МП-38" і по 4 ручні гранати на кожного.
    УЛ складався з двох куренів по 300 вояків під кодовою назвою "BBH" - "Berg-Bauern-Hilfe" ("Допомога селянам-горянам"), українці його називали "Військові Відділи Націоналістів".

    далі буде...
     
    1 людині також подобається це.
  7. Meldekopf

    Meldekopf Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    1.703
    Адреса:
    Россия
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    Кто вел курс обучения в Химзее? "Бранденбуржцы" поди...
     
  8. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    Однак підписання 23 серпня 1939р. пакту про ненапад між Третім Райхом і СССР змусив OKW корегувати плани щодо УЛ і змінити попередні плани абверу щодо застосування його в ході воєнних дій проти Польщі так, щоб не пошкоило стасункам Німеччини з Совєтським Союзом. 25 серпня відкинено можливість залучення ВВН до дій на фронті. 1 вересня вирішено використати його як службу порядку (Ordnungsdienst). До його функції належало просуватися за першою лінією фронту, закріплювати український характер місцевої влади в разі вступу на українські етнічні землі, слідкувати за дотриманням порядку й водночас чисельно збільшувати склад легіону за рахунок його поповнення членами ОУН та добровольцями. Провідник ОУН А.Мельник доручив Р.Сушкові постійно контактувати з німецьким командуванням і командирами підрозділів УЛ, що мав діяти в рамках "виконання актуальних завдань націоналістичного руху".
    31 серня легіонери здали свій цивільний одяг і отримали перефарбовані у темно-залений колір уніформи колишньої чехословацької армії. Крім порядкового номера на плечі вони отримали пов'язку з літерами "ВВН". 2 вересня 2-й курінь почав просування з Меджилаборце через Словаччину в другій лінії з частинами 172-го полку 57-ої ("мюнхенської") піхотної дивізії, яка належала до 18-го армійського корпусу 14-ої армії групи армій "Південь". Разом із згаданою дивізією легіон пройшов у південному напрямку на Сянок, Турку, Ліски, Самбір, Дрогобич, Стрий. 1-ий курінь у східному напрямку з Маркушівець вирушив через Пряшів. На українські землі він увійшов в уніформі колишньої чехословацької армії та пілотках без німецьких розпізнавальних знаків.

    далі буде...
     
    4 користувачам це сподобалось.
  9. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    У ході воєнних дій обидва курені ВВН розділено на невеликі групи й підпорядковано різним німецьким частинам; деякі з цих груп дійшли до Стрия і навіть околиць Львова. За весь час існування УЛ його дії обмежилися кількома наступами на невеликі польські гарнізони, обози й загони, в ході яких з обидвох боків фактично не було жертв. "Здобуто 7 важких гармат, 34 гармати і кулемети, 80 легких кулеметів, 3'000 крісів, 14'850 ручних гранат, поїзди й 54 механічні вози" - зазначалося у звіті Сушка переданому штабу Розенберга.
    Характеризуючи плани використання ВВН для організації національного повстання в Західній Україні, сучасник цих подій Кость Паньківський (http://uk.wikipedia.org/wiki/Кость_Паньківський) писав: "Швидкий похід німців та, що більше, виступ Совєтів не дав часу розгорнутися повстанським задумам, так що тільки в деяких місцях над Дністром на Гуцульщині дійшло до виступу".
    Після вступу РККА на територію Західної України разом із німецькою армією відійшли й українські сотні, які отримали від німецького командування наказ зайнятися під Краковом охороною українських втікачів, котрі почали масово переходити на захід від Сяну. Однак легіонерів не захоплювали визначені їм завдання. Протестуючи проти наміру розформувати УЛ Роман Сушко склав свої військові відзнаки командира, залишивши собі лише мундир.
    Свого часу командир 26-ої піхотної двізії генрал Сігізмунд фон Ферстер (Forster) планував зформувати із добровольців нову українську частину чисельністю до 3'000 вояків. Однак за наказом відділу військової розвідки й контррозвідки OKW УЛ розпущено.


    далі буде...
     
    2 користувачам це сподобалось.
  10. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.622
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    після розформування більшість учасників ВВН поповнили ряди укр. поліції в Генерал-губернаторстві і відділи "веркшуцу"...

    інфу (в основному мемуари) по ВВН можна знайти в неті:
    Книш З. Перед походом на Схід (1 частина) - http://knysh.us.org.ua/pochod-1/
    Гірняк Л. На стежках історичних подій - http://mnib.malorus.org/kniga/408/
    Стебельський І. Шляхами молодости і боротьби (фрагменти) - http://exlibris.org.ua/stebelski/
     
    1 людині також подобається це.
  11. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    не спіши, тема не закінчена, написано ж далі буде...
     
  12. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    У грудні 1939р. в Закопаному для кількох десятків бувших вояків УЛ організовано законспіровані під тренування спортсменів 5-ти місячні курси. Їх слухачі вивчали військову справу, зброю, методи розвідки і контррозвідки. Окремі вояки ВВН, які найкраще зарекомендували себе на початку війни, вступили на службу до Вермахту. Більшість же з них опинилися в загонах збройної охорони промислових об'єктів - "веркшуц" (Werkschutz).
    Першу укомплектовану з українців напіввійськову формацію Werkschutz було створено на початку жовтня 1939р. у м.Ватенштедт під керівництвом колишнього сотника армії УНР Романченка з числа місцевих робітників-українців, серед яких переважали еміґранти з Карпатської України, Галичини та Волині. На прохання Романченка Військовий штаб ОУН у Відні, розраховуючи використати Werkschutz для військової підготовки членів своєї організації, вислав до Ватенштедту зв'язкового старшину поручника Володимира Кобзяра (псевдо "Чигун"), який згадував: "Веркшуци була формація, що підлягала цивільній владі через якісь там партійні установи, а з ними ОУН не хотіла зв'язуватися. Оминули її таким способом, що штаб ОУН договорився з німецькими військовими чинниками: наші люди підуть до веркшуців, під командою своїх старшин, до них не будуть мати ніякого діла партійні функціонери; призначення, звільнення й усякі інші зміни йтимуть за посередництва війська. Німці потребували людей,... тому й погодилися".

    далі буде...
     
  13. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    Наприкінці листопада 1939р. підрозділ у Ватенштедті поповнено на 60 осіб, а 3 грудня, після прибуття до Кракова, збільшено ще на 100 переважно колишніх вояків чехословацької армії й Карпатської Січі (в т.ч. колишніх легіонерів Сушка) й приблизно 500 новобранців з числа цивільних мешканців. У Кракові вони утворили сторожевий курінь у складі двох сотень, першою з яких командував В.Кобзяр, а другою - колишній військовий референт Крайової Екзекутиви УВО і політв'язень польського концтабору в Березі Картузькій в липні 1934р. - восени 1936р. Дмитро Грицай-"Перебийніс" ( http://uk.wikipedia.org/wiki/Грицай_Дмитро_).
    Незабаром понад 700 охоронців поділено на три частини. За вказівками Сушка вояки його колишнього легіону були скеровані на перепідготовку до трьох куренів Werkschutz. З українського боку вони підпорядковувалися Р.Сушкові в Кракові та його заступнику С.Сулятицькому, які надсилали кадри для поповнення цих відділів. Під час військового навчання його учасники не лише вчилися стріляти з гвинтівок і пістолетів і проходили рекрутський вишкіл, а й отримували політичну освіту згідно з ідеологією ОУН.
    Поступово загони Werkschutz перетворилися на великі добре організовані військові одиниці. У січні 1940р. їх відвідав поручник О.Карачевський і вручив запроваджені незадовго до того відзнаки леґіону Сушка з написом "Слава Україні!" й літерами "ВВН", порядковим номером у ВВН і роком створення леґіону на зворотньому боці та кокарди із тризубами для шапок.

    далі буде...
     
    1 людині також подобається це.
  14. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    Навесні 1940р. загальна чисельність вояків у згаданих куренях наближалася до тисячі осіб, половина з яких належала до ОУН. На організованому переважно для активістів ОУН вишколі військову справу викладав колишній командир 1-го куреня УЛ О.Карачевський, а лекції з розвідки читав колишній поручник леґіону Сушка Євген Врецьона (http://uk.wikipedia.org/wiki/Врецьона_Євген). У червні 200 українців пройшли вишкіл у маєтку Quenzsee в Райху.
    Решті леґіонерів надано можливість застосувати свої знання та досвід у загонах охорони залізниць - Bahnschutz і допоміжної поліції - Hilfspolizei або інших перамілітарних організаціях і напіввійськових службах. Восени 1940р. у Холмі та Перемишлі для 400 українців створено дві поліційні школи. У Перемишлі в березні - квітні 1941р. навчання тривало п'ять тижнів у двох групах по 60 осіб й проводилось з таких предметів: цивільне та процесуальне право, наука про зброю, рекрутська служба, статут для особового складу тощо. У лютому - травні 1941р. у Холмі організовано вишкіл командантів української поліції, серед яких були колишні вояки як ВВН, так і колишніх австрійської, чеської, української армій, правники, журналісти й представники багатьох інших професій.

    все. (крапка) :)
     
    4 користувачам це сподобалось.
  15. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    Про продажу відзнаки ВВН Р.Сушка на аукціоні в Німеччині 04.04.2008: :smile_12:
    Звідси http://www.reibert.info/forum/showthread.php?t=32599&page=2 пост №14
     
  16. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.622
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    не знав, де це розмістити... тут хоча б період збігається...
    на вашу думку, чи існувала така пам’ятка насправді?
    особливо цікава система розпізнавальних знаків.
    цитата за Мадер Ю. Абвер: щит и меч Третьего рейха – http://militera.lib.ru/research/mader/index.html

    “На основе служебной инструкции Лахузена была разработана «Памятка военнослужащего». Через два дня после инцидента в Глейвице под Познанью был сбит боевой самолет люфтваффе, и среди прочих документов в руки сотрудников польских спецслужб попал один из экземпляров «Памятки»:
    «Памятка военнослужащего».
    Для ознакомления личного состава вермахта.
    1.В Польше проживают не только лица коренной польской национальности. В различных районах страны компактно проживают представители германских национальных меньшинств и других этнических групп, симпатизирующих Германии.
    2. Налицо стремление угнетенных поляками этнических групп избавиться от польского ига и поддержать освободительную борьбу вермахта.
    3. В первую очередь это относится к этническим немцам, которые со времени подписания в Версале мирного договора проживают на отторгнутых от фатерланда территориях. Они приложат максимум усилий для возвращения в лоно германской цивилизации, и мы вправе ожидать от них активных действий:
    а) уклонение резервистов из числа фольксдойче от призыва в польскую армию и переход на сторону вермахта;
    б) представители национальных меньшинств, призванные в ряды польской армии, переходят на германскую сторону со всем оружием и снаряжением;
    в) не исключено, что окажется возможным боевое использование сформированных из представителей нацменьшинств подразделений на направлениях наступательных ударов вермахта (захват, удержание и разминирование стратегических железнодорожных и автодорожных мостов или проведение диверсий в тылу польской армии, например, блокирование транспортных коммуникаций и линий связи).
    4. Разработана система опознавательных знаков и паролей для действующих на вражеской территории боевых отрядов, сформированных из этнических немцев и симпатизирующих нам негерманских народностей:
    а) красный платок (размером с обычный носовой платок) с окружностью желтого цвета в центре;
    б) светло-голубая нарукавная повязка с окружностью желтого цвета в центре;
    в) серо-коричневые комбинезоны с эмблемой желтого цвета в петлицах (стилизованная граната) и желтыми нашивками на левом рукаве;
    г) будут задействованы дополнительные контингенты, сформированные из представителей нацменьшинств, со следующими опознавательными знаками:
    нарукавная повязка со свастикой;
    — пистолеты «Штейр» (П-12), пулеметы МГ-34 и ручные гранаты чехословацкого образца;
    д) общий пароль для немецких, польских, украинских, русских и чешских подразделений: «эхо» (практически одинаково произносится и пишется на этих языках).
    5. В связи с вышеизложенным следует обращать особое внимание на боевое использование формирований нацменьшинств противником, а также применение врагом оговоренной выше системы опознавательных знаков и паролей.
    6. Не следует забывать о том, что не все фольксдойче имели возможность уклониться от призыва в польскую армию, а некоторые из них выполняют в ее составе секретные задания.
    7. Представители нацменьшинств, перешедшие на сторону вермахта, а также взятые в плен в бою, должны быть отделены от солдат коренной польской национальности. С ними следует обращаться, как с военнопленными.
    8. Солдат, помни о коварстве и жестокости польского характера! Спецотряды поляков вполне могут пытаться выдавать себя за представителей дружественных Германии национальных меньшинств.
    9. Солдат, ты вступаешь на территорию, где проживает преимущественно германское население. Не забывай о том, что эта война началась для того, чтобы объединить германские народы под сенью «тысячелетнего рейха». От тебя зависит, как встретят вермахт на десятилетия оторванные от фатерланда немцы”...
     
  17. Totenkopf

    Totenkopf Feldwebel

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    7
    Повідомлення:
    2.091
    Адреса:
    Kiew
    Фото бранденбуржцев и польских фольксдойче с такими повязками (простите за качество фотки):

    [​IMG]
     
    4 користувачам це сподобалось.
  18. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.622
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    в центрі - Герцнер, який в 1941 р. командував "Нахтігалем"...
    ще є згадка, що українська міліція, яка формувалась на окупованих німцями територіях (головним чином з ініціативи ОУН), носила жовто-сині пов’язки зі свастикою...
     
  19. axis88

    axis88 Борец со злом

    Повідомлення:
    10.846
    Адреса:
    Государство лжи
    вспомните кстати рисунок знамени со свастикой из книги ЛИттлджона
     
  20. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.622
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    не маю під рукою... круг в центрі був жовтий?
    але все ж, то вже 1943 р., хоча, можливо, і міліція мала аналогічні пов'язки...
     
  21. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.622
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    ще до пов'язок ВВН; siromantes навів з Боляновського, що "крім порядкового номера на плечі вони отримали пов'язку з літерами "ВВН"" - це зі спогадів одного з командирів Є. Гутовича, але на фото такого немає, натомість є з жовто-синіми пов'язками:
    1. Поручник Кедюлич з групою вояків ВВН у Коросні 30 вересня 1939
     

    Images:

    img15.jpg
    Frundsberg, Meldekopf та siromanets подобається це.
  22. axis88

    axis88 Борец со злом

    Повідомлення:
    10.846
    Адреса:
    Государство лжи
    полотнище желто-голубое, белый круг, черная свастика
     
  23. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.912
    Адреса:
    СотоНатовск
    - A de pro take zgadujetsia? V knyzhtsi Muzychuka pro UPA je namaliovani vsi vydy povjazok.
     
  24. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.622
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    цю книжку тільки маю купити, але зараз нема часу, хоча думаю, що в ній мова йде про 1941 р., а я маю на увазі 1939-й...
     
  25. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.622
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    Re: Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    учасник подій пише, що ним був "генерал Крібль"; так хто був командиром 26-ї дивізії???
     
  26. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Re: Ответ: Військові Відділи Націоналістів (ВВН)

    А. Боляновський посилається на "Гірняк Л. На стежках... - С.289."
    Дійсно, хто?