Євреї в УПА

Тема у розділі 'Національні партизанські формування', створена користувачем Aйзенгавер, 5 кві 2013.

  1. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    z_6911037b.jpg

    Лейба-Іцик Добровський (1910 р. с. Ольшаниця Рокитнянського р-ну Київської обл. - ?).

    співробітник політичного відділу Штабу УПА на Волині. Псевдо - "Валерій".

    Жив у Києві. Закінчив юридичний ф-т Київського ун-ту ім. Шевченка. З 1929 по 1941 р. був членом ВКП(б). Мобілізований у Червону Армію 22.06.1941. - у військовій частині був писарем

    У вересні 1941 р. під Полтавою потрапив у німецький полон. Назвався українцем Леонідом Панфіловичем Дуброським. Восени 1941 р. втік з концтабору (за ін. версією – звільнений з полону через хворобу) і дістався м. Корець Рівненської обл., де певний час поневірявся, поки не влаштувався за допомогою колишнього петлюрівця Ростикуса вчителем у місцеву гімназію. Також Ростикус подбав, щоб Добровського годували в їдальні поліції.

    Там у грудні він познайомився з Олексою Присяжнюком («Мітлою»), власником місцевого магазину посуду «Фірма Око», і Миколою Цьопою, співробітником районної управи – активними членами ОУН(б). У липні 1943 р. Цьона, який перебував у с. Крилів, спрямував Добровського на Ріпеччину, де той опинився в загоні УПА, де зустрів Присяжнюка. З перших чисел серпня працював у політичному відділі штабу УПА на Стидинських хуторах Рівненщини. Жив на хуторі Буда у хаті Івана Корнійчука. Зустрічався з Д.Клячківським (у серпні), Й. Позичанюком і Я. Буселом, Р. Волошиним.

    Був автором відомих звернень УПА до інших народів, зокрема – Азії і Кавказу – які служили в німецьких легіонах ("Сыны Туркмении" , "Узбецкие аскеры" , "Таджики" та інш.) а також публіцистичної праці «Як московський царизм підкорював народи».
    BaLmmJxYUfo.jpg

    T1l1vpUDFHc.jpg


    rgJJ9FJJiYI.jpg

    X382hzjbp5c.jpg

    877RrDjM7ws.jpg

    Завдяки такій пропаганді вдалося залучити іноземців до УПА, зокрема 3.10.1943 р. перейшов відділ азербайджанців (160 чол.).

    У жовтні був присутній на конференції співробітників політвідділу штабу УПА для ознайомлення присутніх з постановами 3-го Надзвичайного Великого збору ОУН

    1.02.1944 р. заарештований СМЕРШем (за ін. версією – здався). Видав кількох рядових співробітників штабу. Військовий трибунал Київського гарнізону засудив Добровського за ст.ст. 54-1б і 54-11 КК УРСР до 10 р. позбавлення волі і 5 р. позбавлення прав з конфіскацію всього майна.
    y_ab9b361d.jpg

    y_1aa1a84b.jpg
    Судячи з усього, так і залишився жити в Сибіру аж до 80-х рр.
     
    Babun, Viktor1986, Landsturmist та ще 1-му подобається це.
  2. Цікаві лоти

    1. К вашему вниманию макет М-39, много родной краски, резьба во втулке целая, втулку не приклеивал. Кол...
      300 грн.
    2. Мина в хорошем состоянии, ММГ. Есть клейма. В середине пустая - опасности не представляет.
      500 грн.
    3. Реставрована Eihandgranate M-39, повністю деактивована. Вживу виглядає дуже реалістично. Зібрана з о...
      1200 грн.
    4. Лесной коп . Немного почищено . Без ВВ . Есть 3 четких клейма изготовителей . На некоторых сохранило...
      400 грн.
    5. Граната Ф1.
      200 грн.
  3. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    ще є така особа
    9876598769048к76.jpg
     
    Viktor1986, Norman2 та Ніколаускасс подобається це.
  4. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Є декілька фоток боївки СБ.
    [​IMG]
     
    minitarn3838 та polititik подобається це.
  5. ДАЧНИК

    ДАЧНИК Feldwebel

    Повідомлення:
    1.237
    Адреса:
    Россия, Москва
    Только почему-то у второго слева явно "во лбу звезда горит"(с).:)
    А у персонажа в центре вообще почему-то никакой кокарды не просматривается... такое впечатление, что он и не участник группы, а так - например, пришёл в гости: сальцем угоститься ;)
    совсем иная одежда ("цивиль"), да и оружие "другой системы".
     
    minitarn3838 та Юрист 3 класса подобається це.
  6. саце-belli

    саце-belli Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    663
    Адреса:
    Украина, Донецк
    Про "другие народы".
    http://deratisator.livejournal.com/125371.html
    http://deratisator.livejournal.com/125464.html
    http://deratisator.livejournal.com/126401.html
    http://deratisator.livejournal.com/126465.html
    http://deratisator.livejournal.com/55098.html
     
  7. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Вы серйозно про "звезду"? Я думал, что вы больше знаєте про УПА и подполье ОУН. Открою страшный секрет - звезд на фотографиях УПА больше чем трезубов. И истории не известно ни одного повстанца, которому от ношения звезды стало несварение желудка. Хотя я знаю некоторых реконструкторов....
    А єврей в центре - полноценный учасник бойивки СБ. Я понимаю, что цивильная фуражка, цивильная портупея и цивильная винтовка могут обмануть неискушенного зрителя, но тем не менее.... :)
    Никакой особой политики в УПА к местным євреям, чехам, немцам, русским и другим национальностям (кроме поляков) не было. Все принимали участие в партизанке в меру своего процентного присутствия на данной територии.
     
    minitarn3838, maximwolf, CAM та ще 1-му подобається це.
  8. ДАЧНИК

    ДАЧНИК Feldwebel

    Повідомлення:
    1.237
    Адреса:
    Россия, Москва
    А что - весьма доказательные аргументы...:) особливо для "неискушённых зрителей": может, кто и поверит.
    Типа анекдота:
    "Рабинович говорит о сексе шесть раз каждый день?.. Ну, тогда и вы говорите!" :D
    И про то, что "Никакой особой политики в УПА к местным євреям... не было" вполне тоже можно было бы поверить... ежели не читать что-либо этакое:
    "Вопрос: Расскажите, свидетель Розен, подробно, как происходило само истребление?
    Ответ: По городу ходили немецкие отряды СС и украинские националисты во главе Сагатый, Антоняк, Ванне, Воронкевич, Алишкевич...котрые производили облаву взрослого населения мужчин и женщин под видом направления на работу в тюрьму. Когда население было собрано в тюрьму на поле, то всем трудоспособным было приказано рыть ямы. Когда яма по своему размеру большая была, и была готова, всем присутствующим в том числе и мне было приказано лечь в эти ямы плотно один к другому, и когда все положились, был открыт огонь из винтовок, автоматов, пулемётов, а также в эти ямы бросали ручные гранаты. Таким образом было истреблено в этот день в районе Золочевской тюрьмы № 3 около 3,5 тыс. человек.."
    Как видно, действительно ничего такого особенного...обычное дело.
    Кстати, например, упомянутый в тексте "Антоняк" - это председатель городского Украинского комитета. Присутствующие в теме специалисты уж конечно в курсе, что в распоряжении этого учреждения была Украинская полиция: комендант подразделения таковой в г. Золочев Цегеньский также принимал участвие в описанном "мероприятии".

    И то, что "Все принимали участие в партизанке в меру своего процентного присутствия на данной територии" тоже вполне можно верить... если не хотеть знать когда именно были изменены лозунги:
    "Украина для украинцев", "Вон из Украины немцев, ляхов, жидов и москалей", "Смерть московскому народу!" и пр. на пламенный призыв "Свобода народам, свобода человеку".
    Вот тогда - в смысле, как раньше было сказано насчёт кота и живота:) - сразу пригодились в дело все национальности, вплоть до трухменских джигитов...
    Даже с поляками, по отношению к которым была "особая политика, - как было признано в - тоже "был повёрнут штурвал" в попытках найти общий курс: в определённый момент истории УПА.
     
    Юрист 3 класса та сиу подобається це.
  9. ДАЧНИК

    ДАЧНИК Feldwebel

    Повідомлення:
    1.237
    Адреса:
    Россия, Москва
    Ха-а-роший документ, ничего не скажешь!
    Жаль, что только не совсем полный. Ну, за русских надо разговаривать в соответствующей теме - здесь же речь ведётся об ином народе.
    В этом разрезе вполне можно было бы дополнить эти сказочно увлекательные литературные изыски ещё кой-чем... например, фрагментами из постановлений II - апрельского 1941 г. - съезда ОУН (Б) по рассматриваемой теме:
    "Жиды в СССР являются самой преданной опорой большевистского режима и авангардом московского империализма на Украине. Антижидовский настрой украинских масс использует московско-большевисткое правительство, что бы отвлечь их внимание от действительного виновника бед и чтобы в час восстания направить их на погромы жидов. Организация Украинских Националистов борется с жидами как с опорой московско-большевистского режима, объясняя одновременно народным массам, что Москва это - главный враг."
    Но это, конечно, было давно - аж в 41-м годе - а вот выложенная здесь фотокарточка явно относится к более позднему времени: к моменту истории, когда "взяли кота..." - а дальше знаете...;)
     
    Юрист 3 класса подобається це.
  10. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Ага, теперь я понял! В темноте своего невежества мне казалось, что УПА и вспомогательная полиция на службе у окупанта - это две проивоборствующие стороны. Но тут вы сказали, что это одно и то же и я сразу прозрел.

    Ага, ну-ну.. Когда советская власть говорт "Убей немца", то конечно имеется ввиду "убей солдата", но а когда ОУН - то это призыв к этнической чистке. Расскажите свои теории тем местным этническим немцам, чехам, євреям и русским, которые были в УПА. Как же это они проскочили....

    Вам вообще есть что сказать конкретно по данной теме - про евреев в УПА? Подсказка - оба ключевых слова должны присутствовать.
     
    vaclav подобається це.
  11. сиу

    сиу Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    265
    Украинская вспомогательная полиция в Галичине и на Волыни создавалась и контролировалась ОУН. В 1943 году почти вся вспомогательная полиция в Галичине и на Волыни вошла в состав ОУН-УПА.
     
  12. Schtorch

    Schtorch Stabsfeldwebel

    Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    242
    Лоти
      на продажу:
    10
      продані:
    476
    Повідомлення:
    2.806
    Адреса:
    Захід
    Тут бачу товариство плутає загони поліції, міську управу і УПА в одну армію. Не правильно. Якщо вже в темі про партизанський рух домінує поліція і СС, то це далека від істини казочка. Жди в УПА були, як стверджує Н. Мизак. Це була переважно інтелігенція, яка шукала порятунку в так званій третій слі. Жидів переслідували і німці і поляки, а радянська влада мала претензії через перебування на окупованій території... Вони переважно займался медициною, через те, що з українців мало хто був лікарем. Багато різних народів приймали участь у партизанській боротьбі і жиди не є виключенням. Ідеологія українського націоналізму не передбачає расової ненависті, навпаки, якщо інші національності поважають культуру титульної (української) нації, то українці повинні "їх" ще більше любити ніж самих себе, тим паче, що "вони" беруть участь у збройній боротьбі за визволення України. Свою "любов" з боку проводу ОУН жиди повинні були заслужити, бо як відомо "просто так нічо нема". Гасло "Воля народам, воля людині" це не пусті слова, а один із стовпів українського націоналізму, яким керувалася УПА.
     
    ArtBorsuk та рональд подобається це.
  13. саце-belli

    саце-belli Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    663
    Адреса:
    Украина, Донецк
    Лучше сразу переходить к документам ОУН непосредственно военного периода:
    ... У лавах ОУН борються українські селяни, робітники та інтелігенція проти гнобителів за Українську Самостійну Соборну Державу, за національне і соціальне визволення, за новий державний лад і нову соціальну систему:
    1. а) За знищення більшовицької та німецької експлуатаційної кріпосницької системи в організації селянського господарства. Виходячи з того, що земля є власністю народу, український уряд не буде нав'язувати селянам ніякі форми землекористування;
    б) за безкоштовну передачу селянам західноукраїнських областей земельних володінь поміщиків, монастирів і церков.
    2. а) За те, щоб важка промисловість стала національно-державною, а легка промисловість — загальнокооперативною власністю;
    б) за участь робітників у керівництві фабриками, за професійний, а не комісарсько-партійний принцип управління.
    3. а) За загальний 8-годинний робочий день. Понаднормова робота може бути тільки добровільною, як і кожна праця взагалі, а робітник отримує особливу платню;
    б) за справедливу оплату праці робітників прибуткових підприємств. Робітник отримуватиме заробітну плату, якої вистачатиме для задоволення матеріальних та духовних потреб його сім'ї. При річних підрахунках доходів підприємств кожен робітник отримує: на кооперативних підприємствах — дивіденди (річна частка чистого доходу, що йому належить), на національно-державних підприємствах — премію;
    в) за вільну працю, вільний вибір професії і місця роботи;
    г) за свободу спілок. За скасування стахановської системи, соціалістичних змагань, проти підвищення норм та інших видів експлуатації працюючих.
    4. За вільне ремесло, за добровільне об'єднування ремісників у великі майстерні, за право ремісника вийти з майстерні та індивідуально виконувати ремісничу діяльність і вільно розпоряджатися своїми доходами.
    5. За повну рівність жінки з чоловіком у всіх громадянських правах і обов'язках, за вільний доступ жінки до всіх шкіл та професій, за право жінок на легшу фізичну роботу, щоб жінка не шукала прибутків у шахтах, штольнях чи в інших видах важкої діяльності і внаслідок цього шкодила своєму здоров'ю, за державну охорону материнства. Батько, окрім звичайної загальної винагороди за виконану роботу, одержуватиме надбавку на утримання своєї дружини та неповнолітніх дітей. Лише за таких обставин жінка зможе виконувати важливий, почесний і відповідальний обов'язок матері та виховательки молодого покоління
    7. а) За обов'язкове відвідування середньої школи. За піднесення освіти і культури широких народних мас шляхом розширення мережі шкіл, видавництв, бібліотек, музеїв, кінотеатрів, театрів тощо;
    б) за поширення системи вищої та середньої спеціальної освіти, за постійне збільшення висококваліфікованих кадрів у всіх сферах життя;
    в) за вільний доступ молоді до всіх вищих навчальних закладів. За забезпечення студентів стипендією, матеріальною допомогою, житлом та засобами навчання;
    г) за всебічний гармонійний розвиток молодого покоління (моральний, духовний і фізичний). За вільний доступ до всіх наукових та культурних досягнень людства.
    8. За повагу до працюючої інтелігенції. За створення таких умов праці, які забезпечать інтелігенції, не турбуючись за завтрашній день і долю сім'ї, можливість займатися культурно-науковою роботою, постійно поглиблювати свої знання і підвищувати культурний рівень.
    9. а) За повне страхування старості всіх працюючих, а також страхування від хвороби і нещасного випадку;
    б) за введення заходів з охорони здоров'я, за збільшення мережі лікарень, санаторіїв, будинків відпочинку, за збільшення лікарських професій. За право працюючих на безплатне користування всім обладнанням з охорони здоров'я;
    в) за особливий державний захист дітей і молоді. За збільшення дитячих садків, санаторіїв, таборів відпочинку та спортивних організацій. За охоплення всіх дітей і молоді державними закладами опіки та виховання.
    10. а) За свободу друку, слова, думки, переконань, віри і світогляду. Проти офіційного насадження світоглядних доктрин і догм;
    б) за вільне віросповідання і відправлення релігійних обрядів, які не суперечать загальній моралі;
    в) за культурні відносини з іншими народами, за виїзд громадян за кордон з метою навчання, лікування та ознайомлення з культурними надбаннями інших народів.
    11. За повне право національних меншин плекати власну національну культуру.
    12. За рівність усіх громадян України незалежно від їх національності у всіх державних правах і обов'язках, за право на працю, заробіток і відпочинок.
    13. За вільну культуру, за героїчну високодуховну мораль, за загальну солідарність, дружбу та дисципліну.
    http://www.spas.net.ua/index.php/library/article/76
     
    Viktor1986, рональд та Schtorch подобається це.
  14. саце-belli

    саце-belli Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    663
    Адреса:
    Украина, Донецк
    Берлін, 3 липня 1942 року
    З 17 листопада 1941 - категорична заборона верховного командування вермахта включати членів ОУН-Бандери у допоміжні поліцейські команди
    Після рішення у лютому 1942 про створення української допоміжної поліції -
    Берлін, 3 липня 1942 року
    Начальник поліції безпеки та СД

    (...) Український рух опору
    Група Бандери
    У Києві перехоплена листівка ОУН напрямку Бандери; у ній містяться інструкції щодо структури організації (...) ... нові накази вже визначають завдання активних дій.
    ... наказується членам удаватися до пасивного опору і саботажу всіх німецьких заходів. Особливо треба відзначити пропаганду й опір проти поставок сільськогосподарських продуктів, проти вивезення робочої сили в Німеччину, проти участі в німецько-українських маніфестаціях і т.ін. (...)
    У ході демонтажу центру Бандери в Сарнах було знайдено, зокрема, директиви про ведення партизанської війни.
    Було також встановлено, що організація Бандери віддала наказ своїм членам ні в якому разі не вступати до охоронної поліції (Schutzmannschaft). Якщо член руху Бандери увійде до охоронної поліції, він автоматично опиняється поза рухом (...)
    [Бундесархив Кобленц - BA R 58/698 f.6-8]

    Берлін, 8 грудня 1942 року
    Надзвичайно секретно! Головний уряд безпеки Райху
    (...) У зв'язку з розслідуванням у Львові у третьому комісаріаті української поліції Львова знайдено зброю - була захована у спеціальній кімнаті за шафою ... 10 рушниць у прекрасному стані, 2 пістолети, боєприпаси, російські гранати...
    За останніми констатаціями, українська поліція, кримінальна поліці, а також поліція безпеки проникнені прихильниками Бандери. На сьогодні арештовано п'ять службовців української поліції. Розслідування триває. (...)
    [Бундесархив Кобленц - BA R 58/208 f.199-202]

    Берлін, 19 березня 1943 року
    Начальник поліції безпеки та СД
    (...) Український рух опору
    (...) Відзначається все зростаюча радикалізація групи Бандери. Її прихильники збирають зброю та боєприпаси і створюють таємні склади. НАкази і директиви підкреслюють ідею, що створення вільної і незалежної України можливе тільки через збройне повстання (...)
    ...Згідно з секретними оцінками, ОУ Бандери має у розпорядженні приблизно: 15 000 рушниць, 45 000 гранат, 1550 пістолетів.
    Українська охоронна поліція (Schutzmannschaft) у переважаючій масі відпадає від боротьби проти групи Бандери, бо вона почасти дуже просякнута людьми Бандери. В українській школі поліції у Львові під час занять українські інструктори-офіцери ведуть явно ворожу пропаганду проти райху. Українська поліція саботує у грубий спосіб вербування робітників до Німеччини. (...)
    [Бундесархив Кобленц - BA R 58/224 f.41-42]
     
    Viktor1986, рональд та Schtorch подобається це.
  15. ДАЧНИК

    ДАЧНИК Feldwebel

    Повідомлення:
    1.237
    Адреса:
    Россия, Москва
    Дык об этом самом и писал: что именно в "документах ОУН непосредственно военного периода" в определённый момент времени наступил именно такой "период", когда для выполнения целей этой организации начали "сгождаться" представители различных национальностей - вполне может быть, что и даже "местные євреи".
    Предлагается обозначить этот исторический момент термином - "Час кота...", ну которого взяли за кое-что.:)
    А поскольку переход к "документам ОУН" этого периода не был оговорен заранее в теме, то посчиталось уместным вспомнить для дополнения приведённых Вами документов несколько более ранними.
    Например, также можно дополнить эти литературные изыски ОУН некоторыми практическими "руководствами к действию" - как разработанная в мае 1941 г. инструкция "Борьба и деятельность ОУН во время войны", в которой имеется специальный пункт по рассматриваемому в теме вопросу и которым прямо предусматривалась "ликвидация нежелательных польских, московских и жидовских активистов, особенно сторонников большевистко-московского империализма".
    А поскольку тут было неопровержимо доказано, что являюсь "зрителем неискушённым":), то слабый ум воспринимает сей тезис так:
    - что обозначенным "сторонникам" в любом случае не жить:
    - а вот при ликвидации остальных просто "нежелательных" вполне возможны в "зрители"арианты - на усмотрение местных ребят, которые и определят эту самую степень "нежелательности"...
    А что? Даже и у их союзников-немцев - ставшими, конечно, только к "Часу кота...";) - как рассказывали такие же неискушённые "зрители", у каждого имелся свой "хороший эврей".
    Так что вполне допускается, что "конкретно по данной теме - про евреев в УПА" могло иметь место быть подобное - наравне с "немцам, чехам, євреям и русским, которые были в УПА": разной уголовной и политической шушеры хватало везде и во все времена.
    Вполне могли и "местные эвреи" биться в УПА за "вiльну Украiну" против пришедших Советов... если, конечно, доживали до того момента.

     
    Юрист 3 класса подобається це.
  16. ДАЧНИК

    ДАЧНИК Feldwebel

    Повідомлення:
    1.237
    Адреса:
    Россия, Москва
    И это справедливо замечено...
    И совсем уж можно было было поверить в то, что эти "команди" занимались исключительно регулированием дорожного движения:) - вот только те события, на описание которых Вами приведён ответ, происходили несколько ранее: а именно 3 июля 1941 г., когда это самой "категоричной забороной" и не пахло.
    Всё описанное происходило абсолютно точно в рамках, предписанных той самой майской инструкцией ОУН по "очищению территории от враждебных элементов", о которой велась речь в предыдущем комментарии.
     
    Юрист 3 класса подобається це.
  17. саце-belli

    саце-belli Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    663
    Адреса:
    Украина, Донецк
    Во всех документах ОУН есть разделы об отношениях с различными национальностями на территории Украины, и эти отношения развиваются исключительно в интересах борьбы украинского народа за собственное независимое государство. Тем более, что этих национальностей меньшинство. При желании можете справиться и даже выстроить тренд.
    Полный текст тезиса:
    (...)
    Меншинева політика.
    16. Національні меншини поділяються на:
    а) приязні нам, себто членів досі поневолених народів;
    б) ворожі нам, москалі, поляки, жиди.
    а) Мають однакові права з українцями, уможливлюємо їм поворот в їхню Батьківщину.
    б) Винищування в боротьбі, зокрема тих, що боронитимуть режіму: переселювання в їх землі, винищувати головно інтелігенцію, якої не вільно допускати до ніяких урядів, і взагалі унеможливлюємо продукування інтелігенції, себто доступ до шкіл і т.д. Наприклад, так званих польських селян треба асимілювати, усвідомлюючи з місця їм, тим більше в цей гарячий, повний фанатизму час, що вони українці тільки латинського обряду насильно асимільовані. Проводирів нищити. Жидів ізолювати, поусувати з урядів, щоб уникнути саботажу, тим більше москалів і поляків. Коли б була непоборна потреба оставити, приміром, в господарськім апараті жида, поставити йому нашого міліціянта над головою і ліквідувати за найменші провини.
    Керівники поодиноких галузей життя можуть бути лише українці, а не чужині – вороги. Асиміляція жидів виключається.
    (...)
    http://rid.org.ua/?p=101
    Пусть воспринимает, мыслить сообразно собственным воззрениям никому не возбраняется. Функционеры ОУН воспринимали это так, как было предписано высшим органом. На то она и есть партийная дисциплина.
     
    Viktor1986, рональд та Lupus Vulgaris подобається це.
  18. ДАЧНИК

    ДАЧНИК Feldwebel

    Повідомлення:
    1.237
    Адреса:
    Россия, Москва
    Но с Вашей помощью мы тут все уж наверняка выгребем на правильный курс!
    Наверное, так "воно и було"... слава Богу, чай, не в Америке живём! Как-никак одной расы - пока, во всяком случае...;)
    Вот только сдаётся, что уж как-то эта самая "Ідеологія українського націоналізму..." по "национальному вопросу" заметно зависила от текущего момента...
    Вам, как и всем здешним специалиста по теме, наверное известен некий Стельмащук Ю.А.? Эт -о который был командующим соединей группы УПА "Завихост" - он же "РУДЫЙ", он же "КАЙДАШ"...
    Как, по-Вашему, можно было доверять словам этого деятеля УПА?
    В смысле его показаниям после ареста?
     
    Юрист 3 класса подобається це.
  19. саце-belli

    саце-belli Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    663
    Адреса:
    Украина, Донецк
    Да. Абрам Розен - "это голова" (с). При таких зверствах и поголовном уничтожении соплеменников дожить до 1945... И как это ему удалось?
    Вот настоящий Золочев тех дней:
    КОРЕСПОНДЕНЦІЯ "ЖЕРТВИ БОЛЬШЕВИЦЬКИХ ЗВІРСТВ У ЗОЛОЧІВСЬКІЙ В’ЯЗНИЦІ"
    18 липня 1941 р.
    До нашого першого звідомлення із Золочівщини подаємо сьогодні дальші,докладніші дані.
    Знайдено(відкрито) по-звірськи закатованих 649 осіб.В ямі перед в’язницею 432 особи,злиті бензиною і обпалені,тому тільки частину можна було розпізнати.В другій ямі,на подвір’ї,перед одною келією,відкопано 217 осіб.Це жертви тільки з останніх днів,перед залишенням тюрми большевицько-жидівськими катами.
    Около 600 осіб ще могло залишитись в таємничих могилах,яких не відкрито тому,що червоні душогуби в останніх днях застрілили на цвинтарі грабара Спишного,який міг би був виявити місце таємничих могил на Золочівськім кладовищі.У 1940 р. скрито вбитих українців вивозили большевики ночами на цвинтар і засипали могили рівно з землею,не лишаючи насипу,щоб ніхто не відкрив таємниці.
    В числі 649 закатованих було приблизно 633 українців і 16 поляків.
    З самого Золочева було арештованих в 1941 р. 24 українців,з того закатували 22 особи (їх розпізнано).
    Сліди страшних катувань можна знайти в келіях і на коридорах,де залишилося багато крови.Також по повідтинаних частинах тіла, рук, виколених очах, вирізаних язиках, поламаних ногах, повириваному жмутами волоссі можна уявити собі,якою жахливою смертю загинули мученики.
    Перед однією з келій під вікном викопано величезну яму, в вікні виломано частину гратів і через вікно викидали закатованих у збірну яму (217 осіб). Також можливо, що недобитим веліли ставати на вікні, стріляли в них і ті падали до ями. Багато з них закопано живцем. На подвір’ї гуділа машина, яка заглушала страшенний крик і стогін мучеників і стріли катів.
    З поміж закатованих у золочівській тюрмі на замку розпізнано оцих 47 українців:
    1)Романів Роман,
    2)Паламар Василь,
    3)Коринецький Іван
    4)Гаврачинський Євген,
    5)Калинович Мирон,
    6)Галатин Роман,
    7)Струсевич Юліан,
    8)Добак Іван,
    9)Гаврис Михайло,
    10)Кухар Михайло,
    11)Прислопський Лев,
    12)Дзендровський Володимир,
    13)Сендецький Семен,
    14)Йойко Ліда,
    15)Корн Роман,
    16)Граничка Василь,
    17)Ваньо Роман,
    18)Шелюк Петро,
    19)Шандро Володимир,
    20)Сабат Юліан,
    21)Волинець,
    22)Словіцький Петро,
    23)Словіцький Дмитро,
    24)Словіцький Василь,
    25)Садовський Богдан,
    З Почап:
    26)Почапський Петро,
    27)Оленчак Василь,
    28)Оленчак Павло,
    29)Федчишин Євген,
    30Рудий Володимир,
    31)Серба Роман,
    32)Гаврис Володимир,
    З Соколівки:
    33)Кузик Ярослав,
    З Шляків:
    34)Гупаловський Михайло,
    35)Мока Іван,
    з Новосілок:
    36)Яримович Роман,
    37)Чучман Андрій,
    38)Цельник Онуфрей,
    39)Бойко Григорій,
    40)Мудрий Михайло,
    41)Гупаловський Іван,
    42)Баран Володимир,
    43)Хміль Микола,
    44)Борщовський Василь,
    45)Павлишин Павло,
    46)Довбас Яцко,
    47)Фігура Петро.
    Не поспіли ще звідомлення із сіл.
    Тому звертаємося до громадян Золочівщини із закликом якнайскорше прислати нам дальші звідомлення.
    (...)
    Українські щоденні вісті (Львів),1941,¹11,10 лип.
    http://www.ukrcenter.com/Форум/30172-3/Розкрилася-земля-і-показалося-пекло-Злочин-Москви-у-Вінниці
     
  20. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Брехня. Все з точністю до навпаки. ОУН докладала неймовірних зусиль, щоб контролювати поліцію через агентуру і використовувати її як базу для вишколу. Німецька влада докладала максимальних зусиль, щоб винищити цю агентуру - існує маса документів про страчених підпільників, які були розкриті.

    Брехня. На тих територіях де рівень пенетрації агентури і симпатиків був найвищим, за наказом ОУН зі зброєю до УПА перейшло близько 25% особового складу поліції, і притому їх перевіряло СБ, і не всіх взяли до партизанки.

    З.І. Де жиди і УПА? Нема чого сказати?
     
    Viktor1986, Lupus Vulgaris та CAM подобається це.
  21. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Извините, вам действительно нравится публично показывать свое невежество? Любой человек мало-мальски знакомый с политической и научной терминологией 30-40х годов знает, что слово "раса" применялось тогда как синоним "национальность" или "народ" . Поэтому в текстах повсеместно встречается "немецкая раса", "украинская раса" и т.д.
     
    Viktor1986 та CAM подобається це.
  22. ДАЧНИК

    ДАЧНИК Feldwebel

    Повідомлення:
    1.237
    Адреса:
    Россия, Москва
    "... я же остался жив потому, что я лежал внизу под людьми и был только ранен пулей в левую руку и ногу. В этой яме я пробыл дотемна и убежал, т.к. после произведённого расстрела пошел сильный дождь и они не стали яму зарывать землёй..."
     
    Юрист 3 класса подобається це.
  23. ДАЧНИК

    ДАЧНИК Feldwebel

    Повідомлення:
    1.237
    Адреса:
    Россия, Москва
    Так и я об этом же!
    Именно эта дисциплина и предписывала:
    "Жидов изолировать, поубирать из правительств, чтобы избежать саботажа, тем более москалей и поляков. Если бы была непреодолимая потребность оставить, к примеру, в хозяйственном аппарате жида, поставить ему нашего милиционера над головой и ликвидировать за малейшие провинности.
    Руководители отдельных отраслей жизни могут быть только украинцы, а не чужбине - враги. Ассимиляция жидов исключается."
    Видимо, именно после ознакомления с этой инструкцией "местные эвреи" и маршировали стройными рядами в пункты записи в УПА!:D

    В пылу полемики даже не заметили, как перешли на русский язык?
    Вот спасибо! Или всё же это был "переход" по "Фрейду"?..:)
    А вообще-то эта тема уже развивалась на этом форуме. Позволю себе привести один страстный комментарий НЕ подданного РФ - для чистоты эксперимента - по теме "евреи в УПА":
    Особенно про деда впечатляет, да?
    А то тут некоторые тоже призывали рассказать нечто подобное:
    Оказывается, таки рассказывали уже...:)
     
    Юрист 3 класса подобається це.
  24. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    1) Ви свідомо перекручуєте переклади текстів. Українською мовою "жид", але російською "еврей", ви ж в перекладі вживаєте російською "жид", слово грубе и образливе в російський мові. Отже ви свідомо розпалюєте національну ненависть.
    2) Ви перекручуєте українську періодичним цитуванням "эвреи", недолугою калькою сучасного українського "євреї", і це в той час коли як мінімум двоє дописувачів із "поваги до співрозмовника" відповідали вам російською. Я визнаю тільки взаємну повагу, отже свої вправи із пригадуваня російської відкладаю в сторону.
    3)
    Ви таки наполягаєте не своєму невігластві. Як типово...

    Гарін-Міхайловський "Гімназісти", 1895 рік
    Роблю висновок, що я помилявся і вважав вас людиною хоч і протилежних поглядів, але до певної міри обізнаною в темі українського визвольного руху і не зашореною в своєму світогляді. Помилився, а потому припиняю спроби конструктивної дискусії спроти вашого тролінгу.
     
  25. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Мандик Хасман. Відоме відео.
     
    рональд та CAM подобається це.
  26. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Якої "цієї боївки СБ"? З чого ви взяли, що це боївка СБ? ... із зірками? (А не віддліл пропаганди УПА)

    В попередніх постах писалося про
    Наступний персонаж "«ОБЯЗАТЕЛЬСТВО -
    Я, нижеподаисавшийся гражданин гор. Коростеня КОФМАН Нахман Гершкович, обязуюсь сотрудничать с украинскою повстанческою армией, помогать ей материально и доносить и информировать обо всех вражеских передвижениях по территории."

    СБ ОУН - це не УПА. В СБ були тільки члени ОУН.