УПА і РККА

Тема у розділі 'Національні партизанські формування', створена користувачем Chill, 22 лют 2010.

  1. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    [​IMG]
    Цікава стаття в УТ.
    http://ut.net.ua/art/168/0/3576/
    На фото боївка УПА (а скоріше боївка СБ ОУН) розмовляє із полоненим червоноармійцем.
     
  2. Цікаві лоти

    1. Лично сам хорошо упаковываю все свои лоты !!! Лоты разбиваю и комбинирую !!!
      180 грн.
    2. Бронза, диаметр 35 мм, четвертое фото - зеркальное, фото на листе в клетку для масштаба Обсуждение:...
      1800 грн.
    3. Лично сам хорошо упаковываю все свои лоты !!! Лоты разбиваю и комбинирую !!!
      200 грн.
    4. коп на смешаных позициях по ВОВ.Упаковка моя.
      50 грн.
    5. состояние хорошое .
      250 грн.
  3. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Re: Війна і мир (про факти порозумінь між бійцями УПА та РККА)

    В принципі я маю і серед спогадів своїх знайомих пару таких історій, коли або УПА відпускало червоноармійців, які не становили загрози, або коли червоноарміці під час облав "не бачили" упівців.
    Але це просто цікаві випадки, яких на війні вистачало. Особливих тендецій тут не може бути, окрім того, що червоноармійців намагалися не долучати до операцій проти УПА, після того, як побачили, що вони не дуже то й воліють воювати проти повстанців і що УПА почало розповсюджувати свою пропаганду серед них. Використовували їх як допоміжні підзрозділи під час прведення блокад великих територій.
    Випадки в статті більш характерні для періоду проходу фронту, та трохи після цього. Коли ще не почався взаємний террор.
     
  4. fedot

    fedot Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    528
    Адреса:
    Украина, Луганск
    Re: Війна і мир (про факти порозумінь між бійцями УПА та РККА)

    Думаю, не редкость также и факты взаимопонимания немецко-фашистских солдат и наших.... Всякое бывает, а война была массовая, и 4 года аж длилась.
     
  5. Zigfrid_

    Zigfrid_ Oberleutnant

    Повідомлення:
    2.257
    Адреса:
    Україна
    3 користувачам це сподобалось.
  6. siromanets

    siromanets Moderator

    Повідомлення:
    1.944
    Re: Війна і мир (про факти порозумінь між бійцями УПА та РККА)

    Розглянемо суть цих стосунків:
    1. В площині міжнародних правових відносин.
    Армія - це чинник зовнішньої політики держави. (в даному випадку, РККА - СССР)
    Поліція - це інструмент внутрішньої політики. (в даному випадку, НКВД - СССР)
    Отже, вирішення питання суто політичне: як відомо будь-яких партизан/повстанців (в загальному розумінні) протилежна сторона трактує як бандитів, а це вже внутрішня проблема, і для цього є відповідні силові структури. Примінення арміі для наведення внутрішнього порядку застосовується у вийняткових ситуаціях, бо інакше це переходить в ранг міжнародного/міждержавного конфлікту. А СССР вважало Україну своєю територією, тому і застосовувало відповідні методи.

    (Для прикладу: в Першій і Другій чеченській війнах зі сторони РФ використовувалась армія, а коли завоювали ЧРІ ("восстановили конституционный порядок") у битвах з боєвиками використовують ОМОН (внутрішні війська))

    2. Суто суб"єктивні відносини.
    2.1 Як правило, РККА проти УПА використовувалась як допомога в операціях НКВД. Армійців знімають, наприклад, з потягу і кидають на операцію. Це, так би мовити, армія має виконувати чиюсь роботу за яку несе відповідальність інша структура. А якщо при цій роботі можна ще й "на халяву" загинути, то навіщо звязуватись. Заставили робити - ну, для галочки і зробили.
    2.2 Відносини солдат армії з жандармерією. Ясно що перший, як правило, хоче "насолити" останньому.
    2.3 Дуже багато солдат РККА такі ж українці як і вояки УПА (не путати з членами ОУН). До солдат НКВД був особливий відбір.

    3. Про солдат/офіцерів РККА, котрі потрапили в полон до УПА.
    Логічно, що більше користі для пропаганди буде накормивши і відпустивши його ніж вбити - він проти УПА не воює (див. вище), та ще й розповість як з ним обійшлися.
    В багатьох книжках читав, що якби в 1941 році німці краще поставились би до полонених РККА, то і опору би не було такого. Факт, що спочатку німців сприйняли як визволителів від большевизму. Чому і здавались тисячами, перед цим порнувши під ребро комісара.
     
  7. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    Re: Війна і мир (про факти порозумінь між бійцями УПА та РККА)

    вказівки стосовно відношення до РСЧА...
     

    Images:

    image002.jpg
    5 користувачам це сподобалось.
  8. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Re: Війна і мир (про факти порозумінь між бійцями УПА та РККА)

    Ну, на території України війна почалася не в 1941, так що трохи довше. Але взагалі так, факти порозуміння між радянськими солдатами та "німецькою" стороною (в лапках, бо там і румуни і італійці і хто завгодно були) були. Хоча є й різниця. Порозуміння між радянськими та "німецькими" солдатами були на ґрунті нормальних людських якостей солдатів. У випадку УПА та РККА до цього додавалося ще декілька: спільна етнічно-мовна належність - себто українці-червоноармійці, неприязнь окремих червоноармійців до Радянської влади, та нелюбов до НКВС.
     
    CAM та Ніколаускасс подобається це.
  9. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    Re: Війна і мир (про факти порозумінь між бійцями УПА та РККА)

    Самогонка! :D
     
  10. kirov

    kirov Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    Re: Війна і мир (про факти порозумінь між бійцями УПА та РККА)

    в спогадах зустрічав випадок, коли на Великдень 1945 р. на фронті під Фельдбахом дивізійники і солдати РСЧА обмінялись "пакунками" - шинка, крашанки, алкоголь, цигарки... також ті, що потрапили в радянський полон під Бродами згадують людське ставлення від офіцерів-українців, хоча були всякі випадки...

    ну, при столі якось душевніше можна розмову вести...
    десь були ще вказівки, щоб господарі частували солдат РСЧА горілкою і зводили розмови в сторону УПА - тільки-от не можу згадати, де це я читав...

    а ще в одних спогадах вояка УПА із Закерзоння було про добровільну передачу зброї...
     
    Ніколаускасс подобається це.
  11. ВОРОН77

    ВОРОН77 Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    457
    Адреса:
    Україна, рій Сіроманці Ворон
    Мені теж розказував повстанець таку історію:
    До нас до лісу прийшла звязкова і каже,що в село Бориничі приїхав цілий ешелон військових,які поверталися з фронту всі розташувалися в селі і поглядають в сторону лісу.А погода була дощлива кілька днів моросив дощ. Наш командир Січовик зібрав всіх старшин порадились і відправили розвідку ,щоб захопити полоненого для бесіди,щоб все дізнатись ,а не гадати,що буде. З ранку прийшла розвідка і привела двох солдат,один з них молодший лейтенант.Коли вони переговорили,то було зрозуміло ,що фронтовики ніякого бажання воювати не мають і ще лейтенант сказав,що в них є усна домовленість про ненапад зі стороною командування УПА.Після бесіди їх із завязаними очами відвели з лісу до околиці села.На другий день фронтовики робили облаву,але малу і далеко в ліс не заходили.Ця військова частина в селі побула,ще кілька днів ,а потім приїхав ешелон та військова частина погрузилась у вагони і поїхали в напямок на Ходорів.
     
    Ніколаускасс подобається це.
  12. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    Совершенно секретно
    Секретарю ЦК КП(б) Украины

    Тов. ХРУЩЕВУ

    Материалами следствия по делам арестованных участников "УПА" и членов "ОУН" установлено, что руководство "ОУН" и "УПА" принимают меры к активизации националистической пропаганды среди военнослужащих частей Красной Армии, особенно среди лиц украинской национальности.
    Для этой цели бандеровцы подбирают и используют грамотных, красивых на вид женщин, которым дают задания среди красноармейцев, преимущественно украинцев, распространять националистическую литературу, проводить антисоветскую агитацию и другую разложенческую работу.

    5 февраля сего года отделом "СМЕРШ" 287 СД, 13-й армии была задержана гражданка с Новомалин Острожского района Ровенской области Мартыновская П. А., которая на допросе показала;
    "За два дня до прихода Красной Армии к нам а село Новомапин прибыл неизвестный, очевидно бандеровец. который собрал нас всех молодых девушек и от имени "УПА" обратился к нам, чтобы мы среди бойцов Красней Армии проводили антисоветскую агитацию, распространяли и зачитывали в слух националистические листовки-воззвания. Он нам рекомендовал эту работу проводить среди военнослужащих украинцев".

    Задержанная 7.II.44 г этим же Отделом "СМЕРШ" дизизии гражданка с. Плоска Острогского района Рябчук Мария на допросе по этому вопросу показала :
    "27 января 1944 г. к нам в село Плоски прибыл представитель "УПА", который предупредил о скором приходе 8 село частей Красной Армии и предложил всем девушкам среди красноармейцев вести агитацию разложенческого характера, читать бойцам националистические листовки, разъяснять их содержание, хвалить жизнь в "УПА". Советовал нам обращаться с бойцами хорошо, не допуская грубостей".
    Подобные показания дала задержанная Давидюк П. Д.

    Кроме того, отмечено, когда бандеровцы взятых в плен военнослужащих -украинцев при вооруженных столкновениях или налетах отпускают обратно , возвращая отобранные у них документы, личные веши и оружие, давая им задание на работу в пользу "УПА"

    10 февраля 1944 года в отдел "СМЕРШ" 7-й Гвардейской Краснознаменной Кавалерийской дивизии был доставлен рядовой этой же дивизии Крицкий Петр Васильевич, 1918 года рождения, уроженец и житель Тузловского района Измаильской области, украинец, в Красной Армии с 22.VI.41 года, который при его опросе рассказал, что с 7 на 8 февраля сего года, находясь а разведке, возле г.Торчин Луцкой области он был захвачен в плен бандеровцами.
    В течение суток он трижды подвергался допросу по вопросам разведывательных данных (местонахождение штабов, количество войск в Луцке, их вооружение и т. д), Крицкий, якобы, на все вопросы дал вымышленные ответы, несоответствующие действительности, и заявил о своем желании вступить в "УПА"

    9 февраля Крицкому со стороны бандероецев предложено:
    "Мы тебе возвращаем оружие и все то. что у тебя было отобрано, но ты для нас должен сделать следующее: расклеивать в Луцке наши листовки, группировать вокруг себя красноармейцев-украинцев и разъяснять им, что такое "УПА" и за что мы боремся; когда будешь вторично направлен в разведку, привезешь патронов к автомату и гранаты"
    Снабдив Крицкого националистической литературой, возвратили ему его коня, автомат без патронов, после чего он вернулся в полк и рассказал о случившемся

    Аналогичный факт имел место 11 февраля сего года, когда взятые в плен упавцами военнослужащие 24 СК Мухапынин, Политое и Коневский были отпущены после проведенной короткой беседы с ними в националистическом духе

    Начальник Управления контрразведки "СМЕРШ"

    1 Украинского фронта — генерал-майор (Осетров)

    23 февраля 1944 г № 3721/з

    ЦДАГОУ. ф 1. on 23. спр 930, арк 44-45
     
    Ніколаускасс, OlegVeverica, Chill та ще 1-му подобається це.
  13. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    Совершенно секретно
    Секретарю ЦК КП(б) Украины

    Тов. ХРУЩЕВУ

    25 февраля в отдел Контрразведки "СМЕРШ" 149-й стрелковой дивизии 13-й армии явился с повинной участник южной группы "УПА" Конотоп Михаил Дмитриевич, 1919 года рождения, уроженец с. Пески Новопсковского района Ворошиловградской области, украинец, беспартийный, образование 5 классов, в Красной Армии служил с 1939 года по февраль месяц 1942 года.
    Будучи бойцом действующей Красной Армии, в феврале месяце 1942 года Конотоп попал в плен к немцам и находился в лагере для военнопленных в г. Дубно Ровенской области.

    На допросе в отделе "СМЕРШ" Конотоп показал, что в "УПА" он попал при следующих обстоятельствах: "Я содержался в лагерях в г. Дубно, где было около 8 тыс военнопленных. 3 октября 1943 года отрядами "УПА" был произведен налет на наш лагерь. Чтобы воспрепятствовать освобождению военнопленных, немецкая охрана лагеря из пулемета расстреляла более 2 тыс человек, остальных, свыше 5 тыс военнопленных, отряды "УПА" увели с собой. Разбили на группы по 100-150 человек и увели в разных направлениях по бандерсвским отрядам. Я, в группе ста военнопленных, под конвоем был доставлен в с.Обгув Дубновского района Ровенской области в один из бандероеских отрядов Здесь нас разбили по 10 человек и распределили по сотням, разместив среди бандеровцев по 3 человека на взвод (чету).

    Я попал в сотню, где командиром был "Дож" (псевдоним), а мне дали кличку "Потап". Со мной вместе попали два военнопленных по фамилии Плахтий. ему бандеровцы дали кличку "Эльбрус" и Черноморец по кличке "Ермак". Клички нам дали сразу при распределении. Наша сотня входила в курень, которым командовал майор, его всегда называли "Дружэ Майор". Он также из бывших военнопленных Красной Армии, находился з плену у немцев вместе с нами в г. Дубно, уроженец Днепропетровской области, имел кличку "Чучупака".
    Наш курень входил в "загин", которым командовал командир по кличке "Эней"

    По показаниям Конотопа, в январе месяце с. г. в "УПА" проведена частичная реорганизация, в результате которой изменены и зашифрованы названия некоторых частей "УПА":

    "Курени стали называться "э'еднання". Сотня сохранила свое название, но введена зашифрованная нумерация: вместо названия сотни - по имени ее командира. Нашу сотню стали называть "Днестр-200", "Местник-215". "Днестр-200" обозначает название сотни по названию части, и этот номер не меняется, а "Местник-215" — местный номер по району действия сотни и может изменяться с переходом сотни в другой район".

    Конотоп также сообщил, что по приказу командира южной группы "УПА" "Энея" некоторые подчиненные ему части в связи с приближением фронта и приходом войск Красной Армии временно распушены. По этому поводу Конотоп показал:
    "С приходом Красной Армии наша сотня разбилась повзводно и так размешалась. 8 настоящее время по приказу "Энея" наша сотня сложила оружие по мелким складам. Бандеровцам приказано форменную одежду снять, одеть гражданскую и разойтись, скрываясь среди гражданского населения, по лесам, в землянках и ждать приказа или сигнала для сбора на свои места.
    Среди местного населения распространяли распоряжение, в котором говорится:
    "Если кто-либо из граждан выдаст кого-либо из "УПА", скрывающегося среди местного населения, то подлежит уничтожению он сам и его родственники".
    Бандеровские отряды распущены э связи с наличием большого количества частей Красной Армии".

    По материалам Конотопа арестованы- Яэун Борис Семенович, по кличке "Карно" - командир сотни, и Космачук Алексей Ефимович, Талайда" -политрук куреня.
    Следствие по их делам ведет отдел "СМЕРШ" 13-й армии.
    Кроме того, по материалам Конотопа изъято 2 продовольственных склада и 2 склада с оружием
    Розыск остальных активных участников "УПА", которых назвал Конотоп, продолжается.

    Заместитель начальника Управления
    контрразведки "СМЕРШ"

    1 Украинского фронта - генерал-майор (Белянов)

    19 марта 1944 г. № 5652/3

    ЦДАГО, ф. 1 on. 23, спр 930, арк. 173-174
     
    2 користувачам це сподобалось.
  14. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    цікаві документи з російського збірника "Украинские националистические организации в годы Второй мировой войны." :


     
    2 користувачам це сподобалось.
  15. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    Спецповідомлення начальнка УНКГБ Рівненської обл. Цвєтухіна Наркому Держ. Безпеки УРСР Савченку : " О положениии в городе Острог" - згадується про захоплення в полон 21 лютого 1944 р. в с. Милятин та подальше відпущення повстанцями майора та 5 червоноармійців
     
    2 користувачам це сподобалось.
  16. зыряне

    зыряне Oberschütze

    Повідомлення:
    35
    Адреса:
    тундра
    В ночь с 19 на 20 сентября 1945 года в селе Глубочек захвачены бандеровцами военнослужащие 167-й дивизии рядовые Кохин и Котин. Захваченные подвергались мучительным пыткам, так бандиты у красноармейцев Козина оторвали левое ухо, выкололи глаза, топором разрубили челюсть и шею, ноги и руки обожгли огнѐм(ЦАМО. Ф. 141, Оп. 244822, Д. 2).
     
    Satellite подобається це.
  17. Chill

    Chill Stabsfeldwebel

    Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина
    З тогочасних звітів і матеріалів про битву під Гурбами (в темі про Гурби є посилання на фотокопію документа, але він наразі не доступний)

     
    2 користувачам це сподобалось.
  18. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine

    протокол допиту Крицького в УПА :smile_12:

    [​IMG]
     

    Images:

    87645345.jpg
    Ніколаускасс, Chill, ВОРОН77 та ще 1-му подобається це.
  19. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    із журналу "Вісник Української інформаційної служби" 1944 №2

    86523498346985.jpg

    про цей же випадок «Особые папки» Сталіна і Молотова про національно-визвольну боротьбу в Західній Україні у 1944-1948 рр. Збірник документів. – Львів: Піраміда, 2010. С. 26-27 :

     
    Chill та Ніколаускасс подобається це.
  20. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    відпущення за наказом командира Холмської бригади УПА-Північ Олексія Громадюка -"Голубенка" (на фото лежить в центрі) 4 радянських офіцерів :
    V9FtrO5jKa4.jpg
     
    ArtBorsuk та Ніколаускасс подобається це.
  21. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    Матвієнко Андрій Якович - ("Криниця, "Зір") (1919 - 1949)
    FgFbXkFlhfE.jpg

    Уродженець села Минківка Валківського району Харківської обл. Батька та заможного діда вивезли на Сибір, мати передчасно померла.

    Закінчивши військове училище, молодший лейтенант РККА. У 1939 р. Андрій Матвієнко був направлений на Галичину. Тут познайомився із місцевою дівчиною Ганною, почав висловлювати антирадянськіі погляди і був ув’язнений у львівській в’язниці. Військовим трибуналом засуджений до розстрілу.

    Із початком совєтсько-німецької війни втікає з тюрми і встановлює контакти із українськими націоналістами. На 1944 рік – в підрозділі УПА Василя Андрусяка-«Різуна». Брав участь у розробці військових операцій проти НКВС в Карпатському краї, зокрема завдяки Андрію Матвієнку - «Зірові» були розбиті підрозділи ВВ НКВД між селами Ясінка та Ластівки , біля річки Стрий, поблизу села Головецького біля гори Магура та у селі Вовчому, де повстанці знищили чекістську заставу та захопили кількох старшин, зокрема підполковника Лаптєва.

    «Зір» також був крайовим провідником СБ ОУН Карпатського краю, вів роз’яснювальну роботу серед привезеної зі Східної України інтелігенції. Зустрічався із Романом Шухевичем під час наради у селі Вовчому (Турківський район Львівської області).

    Загинув Андрій Матвієнко - ("Криниця, "Зір") в липні 1949 року в урочищі Стебний біля села Лімни, на Львівщині, обложений чекістами. Поранений, не бажаючи потрапити в полон, «Зір» пустив кулю в скроню. Разом із ним загинули двоє охоронців – «Хвиля» та «Бучко».

    На місці бою ветерани УПА встановили пам’ятник, на відкритті якого була присутньою і делегація з Харківщини
     
    lisnuk14, CAM, Chill та ще 1-му подобається це.
  22. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.914
    Адреса:
    СотоНатовск
    З Мiлуа

    [​IMG]
     
    Chill та CAM подобається це.
  23. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    продовжим тему червоноарміців в ОУН та УПА :

    лейтенант РСЧА Петро Миколенко -"Байда" (20.02.1921 – 1.01.1979) –майор УПА. :
    x_6696e138[1].jpg

    лейтенант РСЧА Кулик Іван Дмитрович - "Сірий" (1919 - 30.11/1.12.1951) - сотник УПА :
    w_cc86978f.jpg


    молодший лейтенант РСЧА Вітовський Дмитро-Ярослав Дмитрович - "Зміюка" (закінчив військову авіашколу в м.Енгельс Саратовської обл.) (7.07.1919 — 29.04.1947). — поручник УПА :
    x_4a25ada7[1].jpg

    лейтенант РСЧА Федун Петро Миколайович - "Полтава" (23.02.1919 – 23.12.1951) ,учасник Фінської війни , учасник оборони Одеси в 1941 р. - командир батареї берегової оборони, полковник-політвиховник УПА. Провідний ідеолог ОУН.
    LSU-mdSlEHo[1].jpg


    старший лейтенант РСЧА Дмитро Карпенко - "Яструб". (1917 – 17.12.1944) – сотник УПА (посмертно)
    ICHBj-wrTS0.jpg

    командир танка РСЧА (сержант?) , (частина в м.Маріуполь) Петро Хамчук - "Бистрй"(1919 - 21.01.1947). – хорунжий УПА.
    v9Sppcyr5ik[1].jpg

    лейтенант РСЧА Володимир Кирик - Петрук - "Деркач" . (1918 - 6.11.1946) — у 1944-1946 рр. командир кавалерійського підрозділу, відділу особливого призначення Гощанського району, охорони (почоту) командування ЗГ «44», хорунжий УПА :

    aIlPPNZ9e2g[1].jpg
     
    Останнє редагування: 20 лис 2013
    Viktor1986, Chill, Norman2 та ще 1-му подобається це.
  24. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    курсант радянської військової авіашколи в м. Енгельсі Іван Кашуба— "Чад" (1919 — після 1993) , у 1951 —1993 шеф Служби Безпеки Закордонних Частин ОУН.
    76237b0-180px-ivan-kashuba[1].jpg


    старшина РСЧА Мельник Макар Михайлович (1915 чи 1920, - 04.05.1945). – сотник УПА (від 24 квітня 1944). Псевдо: "Кора", "Кузьма".
    8cEQ2aclppU[1].jpg

    рядовий штрафного батальйону РСЧА Данило Шумук (30.01 1914 – 21.05.2004) – "Боремський", вишкільник УПА.
    x_da06f029[1].jpg

    рядовий РСЧА Добровський Лейба-Іцик Йосипович (1910 – ?) – співробітник політичного відділу Штабу УПА на Волині. Псевдо - "Валерій".
    z_6911037b[1].jpg

    командир взводу (молодший лейтенант?) РСЧА Семенюк Никон Єфимович (1919 –1945) – мaйop УПA (вiд 24.11.1944). Псевдо: "Ярема", "Стальний", "Тиміш", "Тимош".
    x_aa6707b3[1].jpg

    старший лейтенант РСЧА Костянтин Гіммельрайх (22.12.1912 – 4.09.1991) - командир відділу особливого призначення. Псевдо: Шелест, Кий.
    23fCvN2lUEU[1].jpg

    рядовий РСЧА Яків Яковлів (1918 – 25.10.1946 ) - "Кватиренко", "Распутін", "Юрко", "Карпо" – курінний командир УПА (ймовірно на портреті роботи Ніла Хасевича саме він)
    x_0f60f6eb[1].jpg
     
    Viktor1986, babijcuk, obuch59 та 2 іншим подобається це.
  25. саце-belli

    саце-belli Oberfeldwebel

    Повідомлення:
    663
    Адреса:
    Украина, Донецк
    ... капітан ЧА Біліченко Федір (обласний військовий референт ОУН Вінниці, загинув у сутичці з німцями під час його арешту)
    старший лейтенант [?] ЧА Дюндін Васілій-Максим (командир куреня спецпризначення УПА-Захід "Полтавці", загинув 27 грудня 1944)
    старший лейтенант ЧА Злобін Андрій -Лісовий (командир куреня УПА-Захід "Карпатський" на Станіславщині, помер від тифу у січні 1945)
    рядовий ЧА Коренюк Василь-Палій (начальник контррозвідки УПА-Південь, який в 1941-1942 воював в ЧА проти німців, в 1942-1943 був у німецькому полоні, а з 1943 воював проти німців і проти радянців, загинув у 1945 у бою з НКВД у віці 26 років)
    сержант ЧА Лютий Іларій-Чугайстер (командир Тернопільського куреня УПА-Захід, загинув у бою з НКВД у віці 33 роки)
    старший лейтенант ЧА Максимчук Петро-Чутка (член ОУН з 1942 року, начальник відділу військової підготовки УПА-Північ, загинув у бою з НКВД у віці 25 років)
    рядовий ЧА Олеськів Сергій-Негус (командир рейдкуреня УПА-Північ, загинув у бою з німцями у віці 25 років)
    лейтенант ЧА Сал[л]о Іван-Мамай (полтавчанин, командир рейдучої сотні, воював у 1943 проти німців і радянських партизанів, загинув у великому бою УПА проти НКВД під Гурбами у 1944)
    старший лейтенант ЧА Симоненко Микола-Береза (інструктор офіцерської школи УПА, захопений НКВД у грудні 1944)
    старший лейтенант ЧА Тарасенко-Степовий (командир куреня "Перемога" і тактичного відтинка УПА-Захід на Станіславщині, загинув у квітні 1945)
    лейтенант ЧА Хандій Дмитро (командир сотні УПА на Тернопільщині, загинув у болю з МВС у березні 1946)
     
    Viktor1986 та Chill подобається це.
  26. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    15 мая 1945 г.

    Приложение к оперативной сводке

    Перевод с украинского

    Из записей подрайонного провода «Максим», убитого подразделением 221 отдельного стрелкового батальона в Войниловском районе Станиславской обл. в мае 1945 г., о наказаниях гражданского населения Украины
    ...
    11. Не разрешается трогать красноармейцев.

    12. Не разрешается прерывать ж.д., которыми Красная Армия идет на борьбу с немцами и вместо с тем взрывать, которые везут гражданское население в СИБИРЬ. Делать заставку, выпускать население, разбивать имущество, раздавать между людьми.
    ...
    25. К полякам и всем порабощенным народам относиться благосклонно, ликвидируем НКВД и агентов
    ...
    Перевел с украинского лейтенант Андрющенко

    Верно

    Капитан НО-1 Федоров

    Ст. пом. нач. 2-го отд. 1-го отдела Капитан Медведев

    РГВА. Ф. 38650. Оп. 1. Д. 161. Л. 49—51. Заверенная копия.

    Цит. за Артизов А. (ред.) - Украинские националистические организации в годы Второй мировой войны. - Т.2 - 2012 с.650
     
    Landsturmist подобається це.