Добрый день, Райбертовцы) Помогите по находке. Регион - Житомирская область, место - старое КР поселение, от 6-7веков. Там были половцы, поляки, татары, хазары и т.д., потому может быть все что угодно. Очень сильная патина, которая на моющие средства - ноль эмоций. В ход пошла уксусная эссенция чтобы хоть немного смыть.(пару дней! Денги к примеру за 15-20 минут уже откисали). Потом обычный уксус и щеточка. Так оно киснет уже неделю. Предположение, Ольвия/Византия?
щось візантійське ота чорна лабуда має запросто зніматися механічно, особливо розмочена ще трошки, і оцтом монетку доб"єте повністю і оцет не есенція, а 0,5 % варто брати і не повністю занурювати, а наносити точково (в даному випадку)
п.с. про оцет досить сильно всмоктується в метал (якщо це рубль Миколи 2, то йому пофіг, мова про отакі старі монети з пористим металом), і важко вимивається. Якщо залишиться в монеті, може потихеньку, місяцями, роз"їдати її з середини. тому треба після чистки оцтом добре деактивувати содою і промивати.
Дякую за пораду! Ессенція була тільки пару днів, т.к. зовсім нічого не брало (хоз.мило, миючі засобі і звичайній оцет). Зараз промию і відкладу, не буду дочищати. А чистити почав, бо думав що повний "труп".
Я б рекомендував відкласти на деякий час, нехай вона відпочине і трохи патини набере. А ви тим часом можете набратися навиків роботи із шабером чи подібним інструментом (на царських какаликах, дешевих пломбах досить добре тренуватися). А тоді вже дочистите. Якщо захочете, звичайно п.с. Такі старі монети взагалі варто чистити лише механічно, допомагаючи легкою хімією, якщо потрібно. По - перше, виходить краще, а по - друге, завжди є шанс що під какою ховається рідкісна монета, і тоді така (хімічна) чистка може обійтися дуже дорого ...
Сейчас столько камрадов-копателей-конкуренотов, что и какаликов тяжело найти =) У меня вот пока непруха с монетами лизы-кати)) потому тренируюсь на деНгах, потом друзьям раздаю)) Я наоборот механично очкую...чтобы не позарапать, отломать, затереть))... Правда химией пару раз уже добивал...особенно жалко было 1 жетон (аллюминий вроде) и 5 коп. "фашистов"...
У Вас анонімний фоліс Візантіїї, приблизно 950-1070рр. Тут недавно обговорювався http://auction.violity.com/3458197-posmertnij-denarij-marka-avreliya
http://reibert.info/threads/follis-vizantija.545770/ вибачаюсь, чогось Аврелія з Віоліті Вам підсунув
Византийский анонимный фоллис класса-А Аверс. Погрудное изображение Иисуса Христа в кресчатом нимбе, держащего обеими руками Евангелие, буквы IC XC с обеих сторон, + EMMANOVHL. Реверс. Легенда в 4 строки: + IhSuS / XRISTuS / bASILEu / bASILE Беллинджер делит этот класс на 3-подтипа: 1 - маленький монетный кружок, 2 - средний монетный кружок и 3 - большой монетный кружок. М.Томпсон доказывает, что монеты со средним монетным кружком не подтип, а разновидность большого и малого типов. Есть те, которые не делают различия между классами A-2 и А-3, так Филипп Грирсон в Dumberton Oaks, не признает A3 как отдельный класс. SBCV 1818 Можно сделать предварительный вывод: A1: 5-7 гр. Иоа́нн I Цимисхи́й; А2: 15-20 гр. Василий II и Константин VIII; А3: 9-12 гр. Константин VIII. Часто по КР находят....