ідея створення такої теми виринула після розмови із камерадом Frundsberg пройшовся сьогодні спеціально із фотоапаратом по Львову у пошуках місць, пов'язаних із ДГ: вул. Листопадового чину (Паркштрассе), буд. 10 - в цьому будинку знаходився Діловий осередок УЦК у Львові, який очолював К. Паньківський і тут же розміщувалась в 1943-на поч. 1944 рр. Військова Управа під керівництвом А. Бізанца... на будинку встановлено меморіальну дошку в пам'ять голови УЦК В. Кубійовича...
пл. Ринок, буд. 1 (Львівська ратуша) - на 3-му поверсі цієї будівлі знаходилося бюро уповноваженого Військової Управи на м. Львів Р. Левицького...
пр. Т. Шевченка (вул. Академічна), буд. 28 - в цій будівлі розміщувалося бюро уповноваженого Військової Управи на Львівську округу Р. Крохмалюка, який в кін. 1943 р. зайняв також і посаду уповноваженого на м. Львів...
вул. князя Романа (Вермахтштрассе), буд. 38 - у цьому бидинку знаходилась редакція газети "До Перемоги" - "Тижневика Військової Управи Галичина для Добровольців Стрілецької Дивізії Галичина і їх Родин", яку очолював М. Островерха... перший номер газети вийшов 21 грудня (датований - 23 грудня) 1943 р.
пл. генерала П. Григоренка (Смолькіпляц), буд. 5 - на 1-му поверсі цієї будівлі із 12 лютого 1944 р. розміщувалася Військова Управа; 15 лютого 1944 р. це приміщення було освячене ваффен-штурмбанфюрером В. Лабою... в кін. лютого 1944 р. сюди ж було перенесено редакцію газети "До Перемоги", а на поч. квітня 1944 р. - також і бюро уповноваженого Військової Управи на м. Львів та Львівську округу...
вул. В. Винниченка (Дістріктштрассе), буд. 8 - в цьому будинку у 1935-1939 рр. мешкав Д. Паліїв - ваффен-гауптштурмфюрер ДГ (1943-1944 рр.)... минулого року тут встановлено у його пам'ять меморіальну дошку...
вул. В. Винниченка (Дістріктштрассе). буд. 14, 16, 18 - тут 28 квітня 1943 р. було офіційно оголошено про початок формування ДГ, відбулося урочисте прийняття О. Вехтером співробітників Військової Управи та її уповноважених, вручення їм відповідних грамот; тут же, напр., О. Вехтер приймав перших відзначених нім. нагородами українців зі складу 4-го галицького добровольчого полку СС (30 квітня 1944 р.) і т. п.
вул. С. Бандери, буд. 1 - меморіальна дошка у пам'ять Г. Голяша - в 1943-1944 рр. він служив у ДГ в званні ваффен-обершарфюрера, після битви під Бродами перейшов до підпілля ОУН (б), в структурі якого займав ряд відповідальних посад; заарештований 27 квітня 1950 р. у Львові і навправлений у слідчий ізолятор МДБ, де вистрибнув з 4-го поверху і розбився...
для тих, хто захоче доповнити цю тему: Teodor Pauli в сусідній темі (пост № 921) - http://reibert.info/forum/showthread.php?p=1834067#post1834067 - виклав цікавий матеріал із адресами, за якими працювали уповноважені Військової Управи в окружних (повітових) центрах дистриктів "Галичина" та "Краків"... було б дуже добре, аби з'явилися в даній темі фото цих будівель (якщо вони збереглися до сих пір, звичайно)...
Личаківський цвинтар... на жаль, могилу одного із українських офіцерів ДГ, похованого на Личаківському цвинтарі 4 грудня 1943 р., мені знайти так і не вдалося (як, зрештою, siromanets мене на форумі і попереджав)...
було би ще цікаво дізнатися чи ця вулиця була дійсно якось пов'язана із ДГ... хтось в курсі, які назви вона мала раніше?
Скільки я пам"ятаю ту вулицю,до назви "вояків дивізії Галичина"-мала назву "Довга". Якщо я не помиляюсь,то за Польщі вона була "Зелена". Чесно кажучи,я не знаю,як вона пов"язана з Д.Галичина,але так,як та вулиця є однію з найстаріших в місті,плюс до того вона розташована якраз навпроти залізничного вокзалу....,то теоретично дехто з новобранців міг там проживати. В нашому краєзнавчому музеї є відділ присвячений дивізії. Треба буде при нагоді навідатись і розпитати фахівців детальніше. Фото з музею: Тернополянин Андрій Питляр. Із 1940 року у військах Вермахту, в рядах Дивізії «Галичина» — до кінця війни. Загинув в Австрії 8 квітня 1945 року. Відправка добровольців із Тернополя P.S. Сьогодні проїзджав тією вулицею...трафарет з назвою вулиці зник. Дивно...невже місцеві комуняцькі недобитки голову підняли?
принаймні, із залізничного вокзалу відходили транспорти із новобранцями до ДГ... було би добре, аби ви знайшли і сфотографували приміщення, в якому в 1943-1944 рр. розміщувалось бюро уповноваженого ВУ на Тернопільську округу Осипа Гринкевича... воно розміщувалась на Дойчштрассе, буд. 3 - це сучасний бульвар Т. Шевченка... там же в 1941-1944 рр. була і Тернопільська міська управа, тому, думаю, якщо ця будівля збереглася до сих пір, то знайти її не буде тяжко... мій знайомий відвідував його якраз з цікавості до експозиції по ДГ, там дійсно є кілька цікавих фото дивізійників...
1. Зараз трохи зайнятий по роботі,тому не маю можливості досконально опрацювати ваше прохання,там треба консультації фахових краєзнавців. При нагоді спробую. Я зателефонував в управління з питань містобудування та архітектури і мене запевнили,що нумерація будинків за минуле століття повинна була зберегтися. Отже,сучасний бульвар Шевченка мав такі попередні назви: вул. Міцкевича вул. Дойчештрассе бульв. Сталіна бульв. Маркса сучасний бульв. Шевченко. Хоча,Тернопіль під час ДСВ був вщент зруйнований,все таки деякі вулиці вдалося відбудувати. Отже,якщо адреса Дойчештрасе 3 співпадає з адресою бульвар Шевченко 3, тоді це ось цей будинок: Чесно,інфи,що тут діяло бюро уповноваженого ВУ,я так і не знайшов. Лише,що тут за Польщі розміщувався "Ураїнбанк" або "Руський",а також "товариство народних шкіл" Також цей будинок відомий ось таким пам"ятним знаком: Ну а це вул. Дойчештрассе безпосередньо під час ДСВ Взнаю щось більш детеально,обов"язково відпишу!
те, що воно діяло саме за цією адресою - це точно (я інфу брав із архівного документу - переліку уповноважених ВУ)...