Ярослав Окуневський – невідомий генерал

Тема у розділі 'Україна 1917—1921', створена користувачем СємьоN, 29 вер 2011.

1. СємьоN

СємьоN Leutnant

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    352
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    656
    Повідомлення:
    1.220
    Адреса:
    Україна, Станіславська область
    I_Okunewscu1.jpeg
    Ярослав Окуневський (5 березня 1860, м. Радівці, Буковина, тепер Румунія — 24 жовтня 1929, м. Городенка, Івано-Франківська область) — військовий лікар, український громадський івійськовий діяч, письменник, дійсний член НТШ, адмірал флоту Австро-Угорської імперії.

Кавалер найвищих нагород Австро-Угорщини, Іспанії та Китаю.

Військовий лікар, він зробив рідкісну для українця в Австро-Угорщині військову кар'єру: став адміралом, очолював медичну службу австрійського військово-морського флоту. Розробив медичний статут флоту, який, з невеликими змінами, чинний і нині в багатьох європейських країнах.

Згодом жертвував великі суми та створення Легіону Українських Січових Стрільців. Очолював санітарну місію ЗУНР у Відні, завідував санітарними справами в Державному Секретаріаті ЗУНР.

2 користувачам це сподобалось.
  2. Цікаві лоти

1. Распродаж коллекции ! Серебро ! Вес = 16 грамм . Лично сам хорошо упаковываю все свои лоты !...
      5000 грн.
    2. Німецький знак “Поранення”. ПСВ.
      1800 грн.
    3. Оригінал. Коп. Матеріал - бронза. Стан видно по фото. Вікіпедія про подію: https://uk.m.wikipedia.or...
      425 грн.
    4. Мініатюра ЗХ+Гінденбург. Збільшена (11 мм.).
      1200 грн.
    5. Значок-мініатюра - подвійне нагородження Залізним Хрестом.
      1200 грн.
  3. СємьоN

СємьоN Leutnant

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    352
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    656
    Повідомлення:
    1.220
    Адреса:
    1 людині також подобається це.
  4. СємьоN

СємьоN Leutnant

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    352
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    656
    Повідомлення:
    1.220
    Адреса:
  5. Козак Голота

Козак Голота Leutnant

Повідомлення:
    1.575
    Адреса:
    Харків
  6. Козак Голота

Козак Голота Leutnant

Повідомлення:
    1.575
    Адреса:
    Харків
    Тут нагороди різних держав, якими було удостоєно Окуневського!
    Вражає.

Images:

23dfc251c83f.jpg
    83bf899717b5.jpg
    e4b1e6959fcf.jpg
  7. georg_

georg_ Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    26
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    66
    Повідомлення:
    546
    Адреса:
    Прилуки, Україна
    Окуневський був військовим чиновником медично-санітарного відділу австро-угорських ВМС в ранзі, рівному контр-адміралу. Тому він ніяк не міг бути адміралом. Твердження протилежного не більше, ніж профанасція.

8. grinder

grinder Moderator

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    1.719
    Адреса:
    Хмельницкий, Украина
  9. Козак Голота

Козак Голота Leutnant

Повідомлення:
    1.575
    Адреса:
    Харків
    Старшини 1-го куреня 1-ї козацько-стрілецької дивізії і гості.Ліворуч стоїть генерал Захар Павлюк,праворуч стоїть Ярослав Окуневський. Сидять зліва направо Роман Домбчевський,Петро Ганжа і Осип Охрімович.

Images:

DSC00178.jpg
  10. Ilich

Ilich Schütze

Повідомлення:
    1
    Адреса:
    Запорожье, Украина
    Ярослав Окуневський був повноцінним офіцером K.u.K.Kriegsmarine (цісарського і королівського військово-морського флоту, тобто ВМФ Австро-Угорщини), оскільки, як морський лікар, він належав до Морського лікарського офіцерського корпусу (Marinearztliches Offizierkorps). Морськими чиновниками (Marinebeamte) були інженери (суднобудівники, механіки, електромеханіки) і комісари (продовольче постачання) та деякі інші категорії службовців.
    Окуневський не був генералом, оскільки всі категорії службовців флоту (і офіцери, і чиновники) прирівнювалися до морських офіцерів і мали морські звання чи сухопутні з доданням до них слова "морський" (Marine). Наприклад, фрегаттенарцт (абсолюто морське звання) прирівнювався до фрегаттенльойтнанта, а маріне-генеральштабсарцте - до контр-адмірала.
    Найвища посада, яку Окуневський займав на флоті, мала назву "санітарний шеф Адміралтейства в Полі", яку на сучасний лад можна тлумачити як "керівник санітарної служби флоту". Поняття "медична" для визначення служб Воєнного міністерства не застосовувалось, оскільки поняття "санітарна" значно ширше і точно відповідало суті військової служби охорони здоров`я в Австро-Угорщині.
    Не бачу великого гріха в тому, що інколи Окуневського називають адміралом. Хто тепер знає його морські лікарські звання? Та й погляньте на попереднє фото: зліва - генерал, справа - адмірал (три золоті полоски на кашкеті).
    Якщо в кого є аргументи, що базуються на традиціях Радянського флоту, то прошу не забувати, що знаки розрізнення у військово-морських лікарів були сухопутного зразка (без нашивок на рукавах кітелів, дубового орнаменту на козирках кашкетів у старших офіцерів тощо).
    Вже понад три роки я займаюся вивченням історії флоту Австро-Угорщини і дослідженням ролі українців у його діяльності. Частина з того, що написано у цій темі вище, є результатами моєї праці. На превеликий жаль, мені так і не вдалося знайти колег по захопленню. Чомусь на форумах і галичани, і буковинці, і закарпатці після заяв, що Окуневський не був адміралом і офіцером, далі займатися цією конче цікавою галуззю знань не бажають. А от поцупити чужі здобутки і видати за свої дехто не гербує (це не стосується даної теми). І все ж я радий, що ця тема живе і навіть ведеться певна дискусія. Радий буду відповісти на питання щодо Ярослава Окуневського чи інших моряків K.u.K.Kriegsmarine. Оскільки я збираю матеріали для можливої майбутньої книги, то з вищевказаних причин, в деяких випадках від оприлюднення всієї наявної інформації буду вимушений утриматись.
    З незмінною повагою
    Леонід Кирилаш (Запоріжжя)